JAK JE TO S PAMPELIŠKAMI…?

  • od

…pampeliška neboli smetanka lékařská je často vnímána jako dotěrný plevel a také mezi plevelné byliny patří. Svými zářivě žlutými květy každoročně rozveseluje jarní a letní louky a malé holčičky si z nich s oblibou splétají princeznovské věnečky. Kromě veselé barvy se však jedná o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy.

….pampelišku nelze díky výrazné barvě květů přehlédnout a jarní louky jsou jí doslova přeplněné. S oblibou roste na sušších loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest, zahradách a v menší míře i na polích nejen u nás, ale po celém území Evropy, Asie a Ameriky.

Účinné látky obsahuje v případě pampelišky především kořen, který je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu. Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník).

Proč se doporučuje

podporuje normální funkce močové soustavy
přispívá k normálnímu trávení a činnosti žaludku a jater
působí jako prebiotikum
patří mezi přírodní antioxidanty
účinně pomáhá při detoxikaci (vylučování toxických látek)
Říká se že

pomáhá odstranit ledvinové kameny
příznivě působí při léčbě zánětů močových cest
pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
pomáhá léčit chronické záněty jater
léčí onemocnění sleziny a ledvin
je vhodná pro diabetiky
má potopudné a močopudné účinky
ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
snižuje kyselost žaludku a pálení žáhy
pomáhá při zácpě
vyvolává menstruaci
pomáhá při dně a revmatismu
snižuje hladinu cukru v krvi
blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu
odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky

Víte že…

Pampelišku lze velmi snadno poznat podle nápadného žlutého květenství, které se později změní v plodenství ochmýřených nažek.
Staří Řekové užívali šťávu z pampelišek jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Arabští lékaři s její pomocí pěstili pleť a čistili krev.
Listy pampelišky obsahují dvojnásobně více železa než špenát.
Anglické a francouzské lidové pojmenování pampelišky je dandelion (resp. dent de lion) doslova znamená „zub lva“, který získala podle složitého profilu listů.
Recepty

Odvar z kořene pampelišky

Suroviny:
Kořen pampelišky
Kořen čekanky
Oddenek pýru
1 lžíce fenyklu (semeno)

Postup:
Dvě lžičky nadrobno pokrájené a smíchané směsi bylin zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 15 minut. Nechte vychladnout a denně vypijte 2 šálky odvaru.

Užití:
Odvar je účinným pomocníkem při pročišťování krve.

Pampeliškový čaj

Suroviny:
Sušený kořen pampelišky
250 ml vody

Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.

Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.

Pampeliškový sirup/med

Suroviny:
2 plné hrsti pampeliškových květů
1 kg cukru
½ citrónu
1 litr vody

Postup:
Dvě vrchovaté hrsti květů vsypte do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte stát přes noc. Následující den sceďte šťávu přes síto, nechte odkapat a květy ještě vymačkejte. Poté přidejte cukr a půlku citrónu bez kůry, nakrájeného na plátky. Ohřejte, aby se tekutina odpařila (nesmí se vařit). Nechte opět vychladnout a ještě jednou či dvakrát postup opakujte. Výsledkem by měl být hustě se táhnoucí sirup.

Užití:
Lze podávat po lžičkách, ale i k namazání na rohlík či chleba s máslem. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání.

Zpět?