Jako malí jsme si velmi rádi splétali pampeliškové věnečky. Často jsme si z pampeliškových květů dělali šperky – prsteny, náramky a brože; ze stonků jsme se pokoušeli vyloudit zvuky různých výšek jako z píšťal a tak mimoděk dostávali léčivé a potřebné substance do těla.
Dnes se na každý pampeliškový květ dívám s něhou, úctou a plným uvědoměním si obrovské hodnoty toho malého a křehkého stvoření.
Pampeliška nám zhmotňuje první jarní regenerující sluneční paprsky a tuto životadárnou energii uchovává v celém svém tělíčku. Všechny části pampelišky jsou nesmírnými dary a mají velkou léčivou schopnost, která je největší v jejím přirozeném, živém stavu.
Po utržení listu nebo květu životadárná energie rychle odchází a proto je důležité konzumovat co nejrychleji – nejlépe strčit do pusy a sníst; rozmixovat či odšťavnit s další zeleninou nebo ovocem. Může se také stát součástí salátu, ale listy a květy trhejte těsně před servírováním; pokud to nejde, tak na nezbytnou dobu uchovejte v plastové krabičce nebo sáčku v ledničce.
PAMPELIŠKA JE DOKONALÁ V KAŽDÉM SMĚRU:
navrchu elegantní a jemná, vespod vytrvalá, silná a trpělivá. Svými houževnatými kořeny dosáhne pro hluboko uložené živiny, které uchová ve svém těle a na podzim, po uhynutí svrchní části, tyto živiny pohnojí vaši zahradu. Během sezóny jsou medonosné květy potravou pro nejrůznější hmyz.
PAMPELIŠKA OBSAHUJE:
velké množství vitamínů a minerálů – draslík, mangan, měď, sodík, síru, fosfor; dále inulin, hořčiny, steroly, cholin, aminokyseliny (základní kameny pro bílkoviny), hořčiny, organické kyseliny, třísloviny, pryskyřice, stopy silic, flavonoidy, kaučuk, v mladých listech je mnoho vitamínu C, B, D, provitamín A, inulin; v květech karotenoidy,
Tento žlutě zářící květ je jeden z nejbohatších zdrojů lecitinu na světě. Je to kompletní potravina s osmi esenciálními aminokyselinami, které tvoří strukturu bílkovin.
PAMPELIŠKA DOKÁŽE:
- zvyšovat odolnost organismu
- stimulovat tok žluči z jater do žlučníku, odstraňovat jaterní tuk a silné záněty v játrech
- pomáhat při různých jaterních nemocech
- klidnit zánět žaludeční sliznice a poruchy zažívání
- aktivovat ledviny, odstraňovat kameny z močového ústrojí, tlumit záněty tamtéž
- pohánět moč, pomáhat při zácpě
- čistit krev a pročišťovat celé tělo
- zvyšovat tvorbu trávicích šťáv, povzbuzovat látkovou výměnu
- snižovat vysoký krevní tlak
- léčit chudokrevnost, hypovitaminózu
- pomoci s cukrovkou, snižovat hypoglykémii a hladinu cholesterolu
- pomáhat při únavě a celkové vyčerpanosti
- léčit degradaci kostí a chrupavek, revmatismus
- hořkou chutí vyhánět parazity
- pomoci zevně s akné, furunkulózou a s hemeroidy
- šťávou odstranit pihy a žluté skvrny
PAMPELIŠKA JE ANTIOXIDANT A LÉČÍ RAKOVINU
Vědci zjistili, že pampeliška potlačuje růst a invazivní chování několika druhů rakovin, čaj z listů pomáhá s rakovinou prsu a prostaty, čaj z kořenů s melanomem.
Zařaďte pampelišku do svého jídelníčku.
Toto výživné jídlo vám zdarma roste přímo před očima.
Tip: čerstvá poupata
vybělená do salátů – kontrast barev, jemná hořká chuť; zpracovaná – naložená do slaných, kořeněných a kyselých nálevů. Vynikající s chilli kontrast hořkosti a ostrosti.
Čerstvé listy po většinu roku používáme pro přípravu salátů, výborně chutnají vybělené (na listovou růžici umístíme koš nebo keramický poklop s malým otvorem), zelené pokrájené a máčené alespoň 2 hodiny ve vodě, aby se zbavily přílišné hořkosti.