PAMPELIŠKA JE KRÁLOVNA JARNÍCH ZAHRAD…

Jako malí jsme si velmi rádi splétali pampeliškové věnečky. Často jsme si z pampeliškových květů dělali šperky – prsteny, náramky a brože; ze stonků jsme se pokoušeli vyloudit zvuky různých výšek jako z píšťal a tak mimoděk dostávali léčivé a potřebné substance do těla.

Dnes se na každý pampeliškový květ dívám s něhou, úctou a plným uvědoměním si obrovské hodnoty toho malého a křehkého stvoření.

Pampeliška nám zhmotňuje první jarní regenerující sluneční paprsky a tuto životadárnou energii uchovává v celém svém tělíčku. Všechny části pampelišky jsou nesmírnými dary a mají velkou léčivou schopnost, která je největší v jejím přirozeném, živém stavu.

Po utržení listu nebo květu životadárná energie rychle odchází a proto je důležité konzumovat co nejrychleji – nejlépe strčit do pusy a sníst; rozmixovat či odšťavnit s další zeleninou nebo ovocem. Může se také stát součástí salátu, ale listy a květy trhejte těsně před servírováním; pokud to nejde, tak na nezbytnou dobu uchovejte v plastové krabičce nebo sáčku v ledničce.

PAMPELIŠKA JE DOKONALÁ V KAŽDÉM SMĚRU:

navrchu elegantní a jemná, vespod vytrvalá, silná a trpělivá. Svými houževnatými kořeny dosáhne pro hluboko uložené živiny, které uchová ve svém těle a na podzim, po uhynutí svrchní části, tyto živiny pohnojí vaši zahradu. Během sezóny jsou medonosné květy potravou pro nejrůznější hmyz.

PAMPELIŠKA OBSAHUJE:

velké množství vitamínů a minerálů – draslík, mangan, měď, sodík, síru, fosfor; dále inulin, hořčiny, steroly, cholin, aminokyseliny (základní kameny pro bílkoviny), hořčiny, organické kyseliny, třísloviny, pryskyřice, stopy silic, flavonoidy, kaučuk, v mladých listech je mnoho vitamínu C, B, D, provitamín A, inulin; v květech karotenoidy,

Tento žlutě zářící květ je jeden z nejbohatších zdrojů lecitinu na světě. Je to kompletní potravina s osmi esenciálními aminokyselinami, které tvoří strukturu bílkovin.

PAMPELIŠKA DOKÁŽE:

  • zvyšovat odolnost organismu
  • stimulovat tok žluči z jater do žlučníku, odstraňovat jaterní tuk a silné záněty v játrech
  • pomáhat při různých jaterních nemocech
  • klidnit zánět žaludeční sliznice a poruchy zažívání
  • aktivovat ledviny, odstraňovat kameny z močového ústrojí, tlumit záněty tamtéž
  • pohánět moč, pomáhat při zácpě
  • čistit krev a pročišťovat celé tělo
  • zvyšovat tvorbu trávicích šťáv, povzbuzovat látkovou výměnu
  • snižovat vysoký krevní tlak
  • léčit chudokrevnost, hypovitaminózu
  • pomoci s cukrovkou, snižovat hypoglykémii a hladinu cholesterolu
  • pomáhat při únavě a celkové vyčerpanosti
  • léčit degradaci kostí a chrupavek, revmatismus
  • hořkou chutí vyhánět parazity
  • pomoci zevně s akné, furunkulózou a s hemeroidy
  • šťávou odstranit pihy a žluté skvrny

PAMPELIŠKA JE ANTIOXIDANT A LÉČÍ RAKOVINU

Vědci zjistili, že pampeliška potlačuje růst a invazivní chování několika druhů rakovin, čaj z listů pomáhá s rakovinou prsu a prostaty, čaj z kořenů s melanomem.

Zařaďte pampelišku do svého jídelníčku.

Toto výživné jídlo vám zdarma roste přímo před očima.

Tip: čerstvá poupata

vybělená do salátů – kontrast barev, jemná hořká chuť; zpracovaná – naložená do slaných, kořeněných a kyselých nálevů. Vynikající s chilli kontrast hořkosti a ostrosti.

Čerstvé listy po většinu roku používáme pro přípravu salátů, výborně chutnají vybělené (na listovou růžici umístíme koš nebo keramický poklop s malým otvorem), zelené pokrájené a máčené alespoň 2 hodiny ve vodě, aby se zbavily přílišné hořkosti.